Skoči na glavno vsebino
Pripravljeni smo za varnejše okolje na goriškem. Vedno z vami vedno pomagamo!

Vaja "CrossitSafer" na Sabotinu

11/06/2022

Kako voditi 150 pripadnikov različnih intervencijskih služb ob večjem dogodku, ki sega tudi na drugo stran meje? Kako to narediti usklajeno, z enotami z nasprotne strani meje, je bilo med drugim ključno vprašanje na vaji, ki smo jo v sklopu projekta CrossitSafer izvedli v soboto, 11. junija 2022.

Zagorelo je na pobočju Sabotina, prve poslane enote pa so hitro ugotovile, da gre za požar, ki se hitro širi po pobočju iz Slovenije v smeri Italije. Z uporabo že obstoječih dogovorov o čezmejni pomoči in obveščanju so se ob vznožju pobočja zbrale pristojne službe z obeh strani meje (prostovoljni in poklicni gasilci na slovenski strani ter poklicni gasilci, enote za gašenje gozdnih požarov Civilne zaščite ter Gozdna straža na italijanski strani) ter se dogovorile o pristopu h gašenju požara. Zaradi različne organiziranosti posameznih služb in kompleksne lokacije z zelo omejenim dostopom do požarišča je bilo potrebnega veliko usklajevanja med pristojnimi službami. Vse predvidene aktivnosti so službe uspele pravočasno in pravilno izpeljati tudi s pomočjo drugih služb, ki v takšnih primerih nudijo podporo (Policija, Enota za hitre intervencije EHI in Civilna zaščita Mestne občine Nova Gorica, Vodi Gorica, Zavod za gozdove Slovenije OE Tolmin, Regijski center za obveščanje Nova Gorica v  Sloveniji ter Regijski center za obveščanje v Palmanovi).

Med drugim nam je na vaji uspelo izvesti prenos žive slike s terena v štab brez uporabe omrežja z vzpostavitvijo oddaljene dostopne točke. Med službami z obeh strani meje smo si delili tudi tehnična sredstva in moštvo, ki je bilo potrebno na nasprotni strani meje. Tako smo s slovenske strani na italijansko poslali dve enoti na težje dostopen teren, z italijanske strani pa smo na pomoč prejeli helikopter za gašenje na nedostopnem terenu. Za uporabo helikopterja na slovenski strani smo preko Regijskih centrov za obveščanje speljali protokol za zaprosilo čezmejne pomoči.

Sedaj nas čaka še bolj poglobljena analiza, kjer bomo naslovili nekatere izzive s katerimi smo se na vaji srečali.

Borut Mihelj, gasilski inštruktor I, vodja vaje