Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

POTAPLJAŠKO VOZILO V JZGRD GENG

30.03.2017

POTAPLJAŠKO VOZILO V JZGRD GENG

V mesecu februarju 2017 je potapljaška enota Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost v uporabo  prevzela novo vozilo in sicer  VW Crafter 50 2.0 TDI. Potreba po tem vozilu se je pokazala že ob nastajanju potapljaške enote leta 2008. S pripravami na nabavo vozila smo pričeli že v letu 2015 ter v začetku lanskega leta objavili javni razpis za dobavo podvozja. Vozilo nam je bilo dobavljeno avgusta 2016, nadgradnja pa zaključena v začetku tega leta.

 

Oblika šasije vozila je furgon, ki ima dolgo medosno razdaljo (4325 mm). Največja dovoljena masa vozila je 5000 kg, zato je za vožnjo potrebna »C« kategorija vozniškega dovoljenja. Število sedežev je 1 + 4 (5), voznik in štirje člani posadke. Streha vozila je popolnoma pohodna, z vgrajenimi pritrdišči za prevoz različnega tovora. Na sprednjem delu vozila je vgrajen električni vitel Mamut z jeklenico in vlečno silo 4309 kg.

 

Vozilo ima dva ločena akumulatorja že v originalni izvedbi. Prvi akumulator služi za potrebe samega vozila, drugi pa napaja ostale porabnike, ki so v vozilu; notranja razsvetljava, razsvetljava okolice, prisilna ventilacija tovornega prostora, ogrevanje tovornega in potniškega prostora s sistemom webasto, polnilec ročnih svetilk in ročne radijske postaje, polnilec označevalnih luči,hladilnik in vitel.

 

Potniški del vozila je ločen od tovornega dela s pregradno steno. Razlog za to je, da se loči čist in umazan, oz. suh in moker prostor. Pod sedišči za posadko je rezervoar z volumnom 150 litrov vode, ki je namenjena grobemu pranju potapljača in opreme. Iz rezervoarja je voda preko črpalke speljana do zadnjega dela vozila, kjer je na kolutu 5 metrov cevi z tušem. Tu se nahaja še oprema za reanimacijo;  defibrilator, reanimacijska torba, tuba za reševanje na vodi,  označevalni trak, označevalni telovnik za vodjo intervencije, ročna radijska postaja, ročni svetilki in preklopna mizica za potrebe načrtovanja in vodenja intervencije s prenosnim računalnikom.

 

V tovornem delu vozila je na pritrdiščih  nameščena ostala oprema in orodje. Na notranji strani vrat tovornega prostora je nameščen reševalni obroč s plavajočo vrvjo, mornarski kavelj in tovorni voziček za prevoz težjih delov opreme. V zadnjem delu tovornega prostora sta na vrtljivem nosilcu nameščena  dva kompleta opreme za tehnično potapljanje. S premikom nosilca za 90⁰ dosežemo, da si lahko potapljač namesti jeklenke v sedečem položaju. Komplet opreme vsebuje dvojne jeklenke 2 x 12 litrov, s kompenzatorjem plovnosti oblike »wing« s hrbtno ploščo in trakovi. Na kompletu sta nameščeni dve prvi in dve drugi stopnji s povezovalnima nizkotlačnima cevema, manometrom, inflatorsko cevjo in cevjo za polnjenje suhe obleke. Ker smo v potapljaški enoti vsi tudi tehnični potapljači, lahko vsak uporablja takšno konfiguracijo, ki je standardizirana in jo uporabljamo tudi pri vseh stažnih potopih, usposabljanjih in vajah. Ob strani kompleta so trije odlagalni prostori za osebno opremo, kot je maska, rokavice, kapuca, potapljaški računalnik,  preiskovalna vrvica na kolutu, signalna boja,… Na hrbtni strani nosilca je prostor za plavuti, ki so tudi standardizirane z gumijasto vzmetjo, tako da jih lahko uporabljamo vsi člani potapljaške enote. Če gledamo vozilo od zadaj v smeri vožnje je na desni in levi strani regalno urejen prostor za opremo. Večji kosi opreme imajo lastna pritrdišča, manjši kosi pa so po sklopih nameščeni v zaboje različnih dimenzij in zloženi v regala desno in levo.

Na zadnjo stran desnega regala je nameščena tabla piši briši, dva triopana in tri jeklenke z volumnom 12 litrov, ki so namenjene polnjenju podvodnih padal za dvigovanje bremen z zrakom.  Na spodnjem delu regala so nameščeni trije zložljivi cestni stožci in dve 10 litrski posodi za gorivo za kompresor in agregat.  Na prvi polici je na izvlečnem nosilcu nameščen bencinski kompresor Bauer Junior II, s hitrostjo polnjenja 100 – 140 litrov na minuto in tlakom polnjenja do 330 bar. Na regalu je prostora še za DAN kovček s kisikom, škatla v kateri so različni rezervni deli (O-ringi, silikonska mast,…) in ostalo opremo razporejeno po zabojih.

Na zadnji strani levega regala so nameščena plavajoča nosila, trinožec za razsvetljavo, metalna plavajoča vrv in kolut s 5 metrsko cevjo s tušem za grobo pranje potapljača in opreme. Simetrično kot na desnem regalu so spodaj nameščeni trije zložljivi cestni stožci, zraven njih pa je zaboj z dvižnimi padali. Na prvi polici levega regala je nameščen bencinski agregat honda z 2 kilovati moči. Poleg njega je na kolutu 30 metrski podaljšek in oprema za ozemljitev. Tu je po zabojih razporejena še oprema za polnjenje dvižnih padal (cevi za dovod zraka, regulator, …), oprema za dvigovanje bremen (bremenski trakovi, škopci,…), ročno gasilsko orodje,

Za pregradno steno je nameščen hladilnik, nad njim je odlagalni prostor in dva reflektorja za razsvetljavo mesta intervencije. Pod streho je po celotni dolžini  tovornega prostora nameščen nosilec za obešanje potapljaških oblek. Tovorni prostor ima izvedeno prisilno prezračevanje, svež zrak prihaja preko reže na boku vozila, odvaja pa se z pomočjo ventilatorja preko strešnega okna.

Tla v vozilu so prevlečena z protizdrsnim materialom. Poskrbljeno je tudi za odvajanje odvečne vode iz vozila preko dveh temeljnih izpustov.

 

S tem vozilom je Gasilska enota Nova Gorica še materialno dopolnila potapljaško enoto, v kateri je vključenih 5 potapljačev – gasilcev z opravljenim modulom »tehnični potapljač« ter štirje, ki so v fazi pridobitve tega znanja. Cilj zavoda je, da bi v doglednem času imel usposobljenih 10 potapljačev – gasilcev  z opravljenim modulom »potapljač reševalec« in »tehnični potapljač«.

Motor vozila:

Delovna prostornina: 4 valjni z 1968 ccm

Moč motorja: 120 kW (163 KM) z dvema turbo polnilnikoma

Pogon na zadnje pare koles

Menjalnik: ročni, šest stopenjski

 

 

                                                                                                                              Zapisal:

                                                                                                                          Blaž Mlečnik, vodja potapljaške enote GENG