Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

OPOZORILO O DALJŠEM DEŽEVNEM OBDOBJU IN MOČNEJŠEM NARAŠČANJU REK

13.10.2015

OPOZORILO O DALJŠEM DEŽEVNEM OBDOBJU IN MOČNEJŠEM NARAŠČANJU REK

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v naslednjih dneh nad severnim Sredozemljem vztrajalo ciklonsko območje. V višinah bo z vetrovi južnih smeri pritekal vlažen zrak. Nad širšim območjem Slovenije do petka pričakujemo izdatnejše padavine, vmes bodo tudi dolgotrajneši nalivi, ponekod tudi nevihte. Trenutni izračuni v naslednjih 3 dneh predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji prek 150 litrov/m2, lokalno več kot 200, drugod od 50 do 100, lokalno lahko do 150 l/m2.

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se od danes do petka pričakuje v večjem delu države daljše deževno obdobje in močnejše naraščanje rek. Manjši vodotoki in hudourniki lahko v tem obdobju večkrat hitreje narastejo.

V sredo pričakujemo močnejše naraščanje rek in manjših vodotokov v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na teh območjih lahko pride do razlivanj na območjih pogostih poplav.

V četrtek in petek se bo nadaljevalo naraščanje rek v večjem delu države. Posamezne reke, zlasti v južni polovici države, lahko poplavijo tudi v širšem obsegu.

V torek zvečer in v sredo dopoldan bo gladina morja ob slovenski obali zaradi visokega plimovanja in južnega vetra povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje predele obale. 

Vir: IZREDNI INFORMATIVNI BILTEN URSZR

Št: 841-1/2015-930 - DGZR

Datum: 13.10.2015 ob 11.30

KORISTNE SPLETNE POVEZAVE: 

Povezava do ARSO: http://www.arso.gov.si/vode/opozorila/

Nasveti za postavitev protipoplavnih vreč: http://poplavljen.si/images/brosura/BrosuraVrece_72dpi.pdf

Nahajam se na poplavljenem območju - kaj lahko storim ? http://poplavljen.si/images/brosura/Brosura_pop_Ogr_LJ_2010.pdf

Nahajam se na poplavljenem območju - kaj lahko storim sam? http://poplavljen.si/index.php/kaj-lahko-sami-naredite-v-poplav