Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

UGOTOVITVE IZ POSVETA O POŽARNI VARNOSTI

09.02.2016

UGOTOVITVE IZ POSVETA O POŽARNI VARNOSTI

POSVETI O ZADNJIH VEČJIH POŽARIH V SLOVENIJI IN ITALIJI

Ob večjih požarih, ki smo jim priča v zadnjem času v Sloveniji, se sprašujemo, kako in zakaj je do njih sploh prišlo, predvsem pa, zakaj jih je toliko in takšnega obsega.

Na ta vprašanja lahko odgovorimo le skupaj:

  • načrtovalci stavb,
  • gradbeniki,
  • uporabniki,
  • nadzorniki in 
  • gasilci.

Ker smo želeli najti odgovore na vsaj del teh vprašanj, smo Slovensko združenje za požarno varstvo (SZPV) in Gasilska enota Nova Gorica (JZGRD GENG) 4. februarja 2016 v Novi Gorici organizirali posvet, na katerem so gasilci predstavili požare v skladišču Mercatorja, skladišču Alpeksa, v poslovni stavbi v obrtno-industrijski coni v Šenčurju pri Kranju, v stanovanjski stavbi v starem mestnem jedru Kopra in še nekaj drugih požarov.

Predstavljene so bile tudi preiskave požarov s strani kriminalistov. Kot zanimivost je bilo predstavljenih tudi nekaj požarov iz Milana.

Posvet je obogatilo tudi predavanje zavarovalnega agenta o prevzemu odgovornosti po večjih požarih.

Podjetje Univar d.o.o. je predstavilo nove gasilnike iz kevlarja, posvet pa smo zaključili s pregledom ukrepov varovanja pred požari pri vročih delih, ki povzročijo znaten delež obsežnejših požarov.

Pri SZPV so zbrali predloge predavateljev in udeležencev tega in prejšnjih posvetov na temo velikih požarov v Sloveniji. Poslali jih bodo na ministrstva in organizacije, ki skrbijo za varstvo pred požari. Uresničevanje predlogov bi lahko pripomoglo k urejanju razmer na področju požarne varnosti v Sloveniji, saj stanje ni nikoli tako dobro, da ne bi moglo biti boljše.