Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

TADEJ ŠIRCA TEKEL NA ULTRA MARATONU VIPAVSKA DOLINA

24.05.2016

TADEJ ŠIRCA TEKEL NA ULTRA MARATONU VIPAVSKA DOLINA

Gorski ultramaraton Vipavska dolina je zame prav poseben tek, ne samo zaradi razdalje ki je nekoliko daljši od ostalih klasičnih maratonov ampak zato, ker se odvija tako blizu mojega rojstnega kraja, da kadar pogledam skozi okno lahko vidim kakšno vreme je v cilju. Gorski maratoni imajo vedno dolge strme vzpone in spuste, pri katerih se tekač vedno sprašuje kdaj bo konec, na ultramaratonu Vipavska dolina je skupno 3000 m vzpona in 2900 m spusta. Proga je zanimiva za vsakega tekača, saj poteka na zelo razgibnem terenu. Nekaj časa se teče po gozdu, kjer vse diši po cvetočem bezgu in akaciji, nato iz rastlinskega kaosa preide na urejena pobočja brajd, kjer trte stojijo eno za drugo kot vojaki vrstah. V daljavi se vidi majhna strnjena vasica, kjer te čakajo prijazni domačini, ki navijajo in te spodbujajo vse do cilja. Na kontronih točkah domačini ponujajo tekmovalcem energijske napitke, sadje in domače dobrote.

Postojanka za postojanko, kilometer na kilometrom pa sem že na vznožju Nanosa najvišje planote na ultramaraton, tukaj se je pokazal ves moj trud iz treningov, kajti za mano je že več kot 27 km in noge so že pošteno utrujene. Pred mano je še en vzpon z več kot 1000 metri vzpona in dolžine 12 km. Ko pogledaš v strmino se vprašaš:« ali bomo zmogli?...bomo, korak za korakom«! Poleg hoje, ker v take strmine, če nisi profesionalec ne zmoreš, sem tudi tekel. Celih 5 ur je minilo od štarta, da sem dosegel najvišjo točko teka, kjer me je čakala topla juhica z obilo prigrizkov in pijače, od tukaj naprej me čakal samo še spust.

Zadnje kilometre sem tekel bolj počasi saj je dež neprestano močil tla po katerih je bilo bolj težko vijugat okrog spolzkih kamnov. Nekaj kilometrov prej ciljem je še posijalo sonce, ki je moj prihod v cilj naredilo se bolj magičen.

Presrečen sem bil, ker sem odtekel mojih prvih 50 km v enem mahu in to samo v približno 7 urah. Drugo leto se bom ponovno poskušal udeležit teka in še izboljšat moj osebni rekord.

Povezava do uradnih rezultatov Gorskega ultramaratona Vipavska dolina:

http://sportotime.com/eng/race/599/total_rank

Tadej Širca

 

Kolektiv JZGRD GENG čestita Tadeju Širci, ob uspešno zaključenem 50 km dolgem  Gorskem ultramaratonu Vipavska dolina.