Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

SODELOVANJE NA PRIREDITVI "HITROST IN POSLEDICE V PROMETNIH NESREČAH"

04.05.2016

SODELOVANJE NA PRIREDITVI "HITROST IN POSLEDICE V PROMETNIH NESREČAH"

JZGRD Gasilska enota Nova Gorica je 4.5.2016 sodelovala na preventivni akciji  »Hitrost in posledice v prometnih nesrečah«, ki je potekala na osrednjem Bevkovem trgu v Novi Gorici. Glavni organizator prireditve je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica, pri tem pa so sodelovali  tudi:

  • Policijska uprava Nova Gorica,
  • dijaki in profesorji  Strojne, prometne in lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica,
  • različni motoklubi iz goriškega,
  • AMD-AMZS Nova Gorica,
  • Javna agencija RS za varnost prometa,
  • reševalci Reševalne postaje ZD Nova Gorica in
  • goriške avtošole.  

 Na prireditvi so navzoče nagovorili: 

  • Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi,
  • Župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in
  • Smučarski skakalec Peter Prevc, zaposlen v oddelku vrhunskih športnikov v Policijski akademiji na Generalni policijski upravi, ki je navzočim ob teji priložnosti podal preventivne nasvete glede varne vožnje z motornimi vozili, s poudarkom problematike hitrosti in varne vožnje motoristov.

Člani različnih motoklubov z Goriškega in Zgornjega Posočja so na prireditvenem prostoru parkirali svoja motorna kolesa v obliki črke »V«. Ta oblika postavitve motornih koles je simbolizirala HITROST, ki je tudi najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najtežjimi posledicami. K umirjanju hitrosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov pa je v tej simbolični postavitvi opozarjalo parkirano policijsko motorno kolo. 

Namen in cilj aktivnosti je osveščanje voznikov motornih vozil glede nevarnosti prekoračitev največje dovoljene hitrosti oz. o posledicah neprilagojene hitrosti v cestnem prometu. Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v prihajajočih mesecih policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med primarnimi vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov motornih vozil, zlasti ko govorimo o prometnih nesrečah z najtežjimi posledicami. Za zmanjševanje posledic prometnih nesreč ima velik pomen tudi upoštevanje hitrosti motoristov in ustrezna motoristična oprema (pomembnost uporabe zaščitne čelade in motoristične opreme pri vožnji z enoslednimi vozili). Za večjo varnost je pomembna tudi  dosledna uporaba varnostnih pasov tako voznikov kot tudi vseh sopotnikov v vozilu; zlasti je potrebno izpostaviti sopotnike na zadnjih sedežih. Uporaba varnostnih pasov je obvezna tako na daljših razdaljah, kot tudi pri mestni vožnji. Kot sekundarni vzrok prometnih nesreč pa je še vedno pri voznikih pogosto prisoten tudi alkohol. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa,  vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.