Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

PREVIDNO PRI UPORABI ELEKTRIČNEGA AGREGATA

04.02.2014

PREVIDNO PRI UPORABI ELEKTRIČNEGA AGREGATA

Zaradi izpadov električne energije se je povečalo povpraševanje po prenosnih generatorjih električne energije oziroma električnih agregatih, pri uporabi katerih pa se sprošča tudi smrtno nevaren ogljikov monoksid.

Agregat vsaj sedem metrov od hiše

Nevarna koncentracija ogljikovega monoksida se lahko pojavi tudi ob namestitvi agregata preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti hiši. Agregati morajo biti tako nameščeni vsaj sedem metrov stran od objekta in morajo biti obrnjeni z izpušno cevjo stran od objekta. Poleg tega mora veter pihati od objekta proti agregatu. Posebno nevarna je tudi uporaba agregatov v jaških, vrtačah in poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov monoksid.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa ter pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ljudje ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Ljudje imajo na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni, na primer kroničnega bronhitisa ali angine pektoris.

Glavobol pri zastrupitvi

Pri hujši in dlje časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitve povzročijo trajne okvare možganov. Ob sumu na zastrupitev z ogljikovimmonoksidom morajo ljudje takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.