Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

OPERATIVNO SODELOVANJE Z ZGRS SEŽANA IN JZGRD GENG

26.04.2018

OPERATIVNO SODELOVANJE Z ZGRS SEŽANA IN JZGRD GENG

Med naloge, ki jih v okviru gasilske službe v našem zavodu opravljamo spadajo tudi reševanje iz višin in globin v urbanem okolju. Za ta namen imamo v okviru enote usposobljenih 12 reševalcev, ki  se redno usposabljamo ter dopolnjujemo v znanju vrvne tehnike.

V ta namen smo 23. in 24. aprila izvedli dvodnevno usposabljanje skupaj z ZGRS Sežana.

Prvi dan smo bili gostje na njihovem terenu. Scenarij pa je bil sledeč: služba NMP je zaprosila za pomoč pri iznosu poškodovane osebe iz kamnoloma. Za ta namen sta enoti v sodelovanju pripravili sistem žičnic za iznos osebe do ceste.

Drugi dan smo bili gostitelji poklicnim kolegom iz Sežane. Pripravljena sta bila dva scenarija. Po prvem scenariju je oseba z vozilom zapeljala preko večjega previsa v vodo kjer se je ena oseba poškodovala druga pa je ostala nepoškodovana. Gasilci smo morali s pomočjo vrvne tehnike pristopiti do oseb ter ju izvleči na varno.  V drugem scenariju se je eni osebi na opuščenem objektu vdrl strop. Gasilci smo morali vzpostaviti pogoje za delo na nestabilni konstrukciji ter osebo izvleči iz nižjih nadstropij na plano.

Za zaključek lahko povemo, da smo v dveh dneh obnovili nekatera znanja, ki smo jih pridobili na usposabljanju za reševalce iz višin in globin, pridobili smo nekaj novih izkušenj pa tudi kakšno novo idejo. Poleg tega pa smo krepili operativne vezi s kolegi iz ZGRS Sežana, dogovor je, da bomo takšne vaje v prihodnosti vsekakor ponovili. Nas pa v tem letu čaka še kar nekaj podobnih vaj, da bo naša operativna pripravljenost na čim višji ravni.

Borut Mihelj, Gasilski inštruktor I