Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost

POKLICNA GASILSKA ENOTA

Nova Gorica

 
Vedno v stanju pripravljenosti
KDO KAJ KJE KDAJ

NOVOGORIŠKI GIMNAZIJCI SO NABIRALI GASILSKO ZNANJE

24.01.2017

NOVOGORIŠKI GIMNAZIJCI SO NABIRALI GASILSKO ZNANJE

Novogoriški poklicni gasilci smo pred časom prejeli prošnjo Irene Zuljan z Gimnazije Nova Gorica, če bi jim pomagali pri organizaciji projektnih dni za dijake 3. letnikov v sklopu obveznih izbirnih vsebin. Dijaki so lahko izbirali med različnimi dejavnostmi: raziskovanje na humanističnem in naravoslovnem področju, podjetništvo in kulturni modul. Ker jim je organizacija slednjega na šoli povzročala nekaj težav, so se odločili, da ta del namenijo varnosti in tako so se povezali z našim zavodom. Prošnji smo z veseljem ugodili in jim ponudili pester program naših predstavitev.

Tako nas je 17. januarja letos obiskalo 42 dijakov, ki smo jih razdelili v štiri delovne skupine. Prvi dve skupini sta delo začeli skupaj v predavalnici, kjer jim je poveljnik Simon Vendramin najprej podrobneje predstavil, kako delujejo gasilstvo in druge reševalne službe v Sloveniji, nato pa jih seznanil predvsem z organizacijo našega zavoda in gasilstva na Goriškem. Peljal jih je tudi v regijski center za obveščanje 112, kjer so lahko spoznali delo operaterjev. Besedo je nato prevzel vodja gasilske preventive v zavodu Andraž Pavlin, ki jih je seznanil z osnovami požarne preventive: kako in zakaj zagori, kako se požar širi in razvija v prostoru… vse skupaj pa je za lažje razumevanje podkrepil s praktičnimi preizkusi in video predstavitvami. Medtem tudi drugi dve skupini nista počivali. Obe sta pod mentorstvom fantov iz tretje izmene spoznavali gasilsko tehniko in taktiko. Tretja skupina se je posvetila prometnim nesrečam in izkusila, kako je sedeti v avtu, ko ga gasilci razpirajo in režejo ter s predstavnikoma rdečega križa spoznala temeljne postopke oživljanja. Medtem pa je četrta skupina na svoji koži preizkusila kakšen je občutek, ko te mora gasilec z višine rešiti zgolj z uporabo vrvi.

Vse štiri skupine so se na različnih točkah preko dneva menjavale in čeprav smo jim pustili le pol ure predaha za malico, so dijaki zatrjevali, da so se imeli odlično in se od nas poslovili zadovoljni.

Pripravil: Andraž Pavlin